Dansk design som greb i en global krise: Danske designtraditioners potentiale i bæredygtig omstilling af modebranchen

Publications: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

Abstract

Det er ingen overdrivelse at sige at verden står i en global krise, og at det er svært at finde klare retningslinjer for hvordan vi skal overkomme den. Krise skal her ikke blot forstås økonomisk eller miljømæssigt, men i høj grad også kulturelt. Forståelser af design er derfor i høj grad i spil som både symbolsk repræsentation og praksisforankret fysisk gestaltning. Design af i dag afspejler en på mange måder dysfunktionel verden, men indeholder også løftet om at kunne forandre den til det bedre. Her tages afsæt i sådanne tanker, med særligt fokus på beklædningsdesign.
Beklædningsdesign er i stigende grad ved at indtage en ganske særlig position i den bæredygtige omstilling, fordi området på mange måder forankrer et kondensat af det, der skal omstilles fra. Helt konkret har en eskaleret modeforståelse drevet af trend- og sæsontænkning gjort særligt beklædningsdesign til en slags oplevelsesøkonomi hvor de fysiske produkter i sig selv har fået en stadigt lavere værdi, mens oplevelsen af at være ’med på moden’ har været i centrum. Denne logik er eskaleret ganske kraftigt efter årtusindskiftet, hvor mængden af nyproducerede beklædningsgenstande er vokset markant, mens brugstiden er dalet i en grad så hvert enkelt stykke beklædning anvendes ganske få gange i gennemsnit. Tiden der anvendes til at udvikle beklædnings-design er kraftigt nedskaleret siden outsourcingen af stort set al produktion i slutningen af 1980’erne til primært fjern-Østen, og forståelsen af hvordan det enkelte produkt giver brugeren værdi ude i brugsfasen er stort set ikke tilstedeværende. Kort sagt er beklædningsdesign, på grund af modens indbyggede brug-og-smid-væk logik, den mest lineære designform vi har. I det omstillingsarbejde vi står over for i modebranchen er det derfor ikke nok at se på mere miljøvenlige alternativer i forhold til eksempelvis materialefremstilling- og produktion, ny teknologi, eller de såkaldte cirkulære forretningsmodeller. Det er hele udtryksformen og kulturen omkring beklædningsdesign der er i spil, fordi den bæredygtige omstilling kræver at vi udvikler helt nye symbolske repræsentationsformer og praksisser.
Spørgsmålet der vil blive behandlet i nærværende kapitel er hvad vi kan bidrage med til denne designkulturelle forandring i en dansk kontekst, på baggrund af vores danske designtraditioner og de rammeforhold vi nu engang har som et ganske lille land med en relativt lille befolkning.
Original languageDanish
Title of host publicationDansk Designhistorie 2 : Tematiske nedslag i dansk design fra 1850 til i dag
EditorsLars Dybdahl
Number of pages6
Volume2
Place of PublicationKøbenhavn
PublisherStrandberg Publishing
Publication date2023
Edition1
Pages280-285
ISBN (Print)978-87-94102-50-6
Publication statusPublished - 2023

Artistic research

  • No

Cite this