Landskabssyn og planreform: et memorandum

Anders Tyrrestrup, Ellen Hyllemose, Jens Kvorning, Gregers Algreen-Ussing, Morten Stræde, Jeppe Aagaard Andersen, Marianne Levinsen, Jørn Palle Schmidt, Rikke Munck Petersen

Publications: Book / Anthology / Thesis / ReportReportCommunication

Abstract

Det danske landskab står allerede nu og i stigende grad de næste ti-tyve år over for mere gennemgribende synlige forandringer, end både stavnsbåndets ophævelse, udskiftningen af gårde og landbrugets mekanisering gav anledning til. Økonomi, ejerforhold og dyrkningsmetoder ændrer sig radikalt, store byområder vil vokse langs hovedtrafiklinierne og i forbindelse med kommunesammenlægningerne forsvinder de amtslige regionplaner som styringsinstrument.

På den baggrunmd nedsatte akademiraadet i 2005 et bredt udvalg til drøftelse af det åbne lands fremtid, set i lyset af kommunalreformen og konjunkturene for landskabets forandringer. Udvalget afsluttede sit arbejdet i 2006, der er tilrettet og illustreret i 2007.

Teksten er med faktuelle noter bygget op som overvejelser over det historiske landskabs status, - sat over for aktuelle og kommende landskabsarkitektoniske syn på omgivelser og aktører. Teksten diskuterer nødvendigheden af et dynamisk landskabssyn; en forståelse af at landskab er en foranderlig størrelse at arbejde med, at landskabets forandringer præges af vores syns forandringer og dermed at metoderne der anvendes, for at vi kan tænke og handle anderledes, må udvikles til at rumme denne dynamik. Tekstens afsluttende bemærkninger peger på mulighederne i: I) Formulering af et mere dynamisk syn på samspillet mellem det åbne landskab og de bebyggede områder, II) udvidet landskabsarkitektonisk ekspertise i konkrete planprocecsser, på alle planmæssige niveauer, såvel i kommuner som i regionale råd, III) udvikling af analysemetoder i kommuner og regioner (gerne som kommende lovkrav).

 

Original languageDanish
Place of PublicationKøbenhavn
PublisherAkademiraadet
Number of pages28
ISBN (Print)978-87-986727-1-5
Publication statusPublished - 2008

Keywords

  • dynamic landscape view
  • landscape transformation
  • landscape planning
  • landscape architecture

Artistic research

  • No

Cite this

Tyrrestrup, A., Hyllemose, E., Kvorning, J., Algreen-Ussing, G., Stræde, M., Andersen, J. A., ... Munck Petersen, R. (2008). Landskabssyn og planreform: et memorandum. København: Akademiraadet.
Tyrrestrup, Anders ; Hyllemose, Ellen ; Kvorning, Jens ; Algreen-Ussing, Gregers ; Stræde, Morten ; Andersen, Jeppe Aagaard ; Levinsen, Marianne ; Schmidt, Jørn Palle ; Munck Petersen, Rikke. / Landskabssyn og planreform : et memorandum. København : Akademiraadet, 2008. 28 p.
@book{d5fa5230eebb11dd9469000ea68e967b,
title = "Landskabssyn og planreform: et memorandum",
abstract = "Det danske landskab st{\aa}r allerede nu og i stigende grad de n{\ae}ste ti-tyve {\aa}r over for mere gennemgribende synlige forandringer, end b{\aa}de stavnsb{\aa}ndets oph{\ae}velse, udskiftningen af g{\aa}rde og landbrugets mekanisering gav anledning til. {\O}konomi, ejerforhold og dyrkningsmetoder {\ae}ndrer sig radikalt, store byomr{\aa}der vil vokse langs hovedtrafiklinierne og i forbindelse med kommunesammenl{\ae}gningerne forsvinder de amtslige regionplaner som styringsinstrument. P{\aa} den baggrunmd nedsatte akademiraadet i 2005 et bredt udvalg til dr{\o}ftelse af det {\aa}bne lands fremtid, set i lyset af kommunalreformen og konjunkturene for landskabets forandringer. Udvalget afsluttede sit arbejdet i 2006, der er tilrettet og illustreret i 2007. Teksten er med faktuelle noter bygget op som overvejelser over det historiske landskabs status, - sat over for aktuelle og kommende landskabsarkitektoniske syn p{\aa} omgivelser og akt{\o}rer. Teksten diskuterer n{\o}dvendigheden af et dynamisk landskabssyn; en forst{\aa}else af at landskab er en foranderlig st{\o}rrelse at arbejde med, at landskabets forandringer pr{\ae}ges af vores syns forandringer og dermed at metoderne der anvendes, for at vi kan t{\ae}nke og handle anderledes, m{\aa} udvikles til at rumme denne dynamik. Tekstens afsluttende bem{\ae}rkninger peger p{\aa} mulighederne i: I) Formulering af et mere dynamisk syn p{\aa} samspillet mellem det {\aa}bne landskab og de bebyggede omr{\aa}der, II) udvidet landskabsarkitektonisk ekspertise i konkrete planprocecsser, p{\aa} alle planm{\ae}ssige niveauer, s{\aa}vel i kommuner som i regionale r{\aa}d, III) udvikling af analysemetoder i kommuner og regioner (gerne som kommende lovkrav). ",
keywords = "planlovgivning, dynamisk landskabssyn, landskabsudvilking, landskabsplanl{\ae}gning, landskabsarkitektur, regionalplanl{\ae}gning, dynamic landscape view, landscape transformation, landscape planning, landscape architecture",
author = "Anders Tyrrestrup and Ellen Hyllemose and Jens Kvorning and Gregers Algreen-Ussing and Morten Str{\ae}de and Andersen, {Jeppe Aagaard} and Marianne Levinsen and Schmidt, {J{\o}rn Palle} and {Munck Petersen}, Rikke",
year = "2008",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-986727-1-5",
publisher = "Akademiraadet",

}

Tyrrestrup, A, Hyllemose, E, Kvorning, J, Algreen-Ussing, G, Stræde, M, Andersen, JA, Levinsen, M, Schmidt, JP & Munck Petersen, R 2008, Landskabssyn og planreform: et memorandum. Akademiraadet, København.

Landskabssyn og planreform : et memorandum. / Tyrrestrup, Anders; Hyllemose, Ellen; Kvorning, Jens; Algreen-Ussing, Gregers; Stræde, Morten; Andersen, Jeppe Aagaard; Levinsen, Marianne; Schmidt, Jørn Palle; Munck Petersen, Rikke.

København : Akademiraadet, 2008. 28 p.

Publications: Book / Anthology / Thesis / ReportReportCommunication

TY - RPRT

T1 - Landskabssyn og planreform

T2 - et memorandum

AU - Tyrrestrup, Anders

AU - Hyllemose, Ellen

AU - Kvorning, Jens

AU - Algreen-Ussing, Gregers

AU - Stræde, Morten

AU - Andersen, Jeppe Aagaard

AU - Levinsen, Marianne

AU - Schmidt, Jørn Palle

AU - Munck Petersen, Rikke

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Det danske landskab står allerede nu og i stigende grad de næste ti-tyve år over for mere gennemgribende synlige forandringer, end både stavnsbåndets ophævelse, udskiftningen af gårde og landbrugets mekanisering gav anledning til. Økonomi, ejerforhold og dyrkningsmetoder ændrer sig radikalt, store byområder vil vokse langs hovedtrafiklinierne og i forbindelse med kommunesammenlægningerne forsvinder de amtslige regionplaner som styringsinstrument. På den baggrunmd nedsatte akademiraadet i 2005 et bredt udvalg til drøftelse af det åbne lands fremtid, set i lyset af kommunalreformen og konjunkturene for landskabets forandringer. Udvalget afsluttede sit arbejdet i 2006, der er tilrettet og illustreret i 2007. Teksten er med faktuelle noter bygget op som overvejelser over det historiske landskabs status, - sat over for aktuelle og kommende landskabsarkitektoniske syn på omgivelser og aktører. Teksten diskuterer nødvendigheden af et dynamisk landskabssyn; en forståelse af at landskab er en foranderlig størrelse at arbejde med, at landskabets forandringer præges af vores syns forandringer og dermed at metoderne der anvendes, for at vi kan tænke og handle anderledes, må udvikles til at rumme denne dynamik. Tekstens afsluttende bemærkninger peger på mulighederne i: I) Formulering af et mere dynamisk syn på samspillet mellem det åbne landskab og de bebyggede områder, II) udvidet landskabsarkitektonisk ekspertise i konkrete planprocecsser, på alle planmæssige niveauer, såvel i kommuner som i regionale råd, III) udvikling af analysemetoder i kommuner og regioner (gerne som kommende lovkrav). 

AB - Det danske landskab står allerede nu og i stigende grad de næste ti-tyve år over for mere gennemgribende synlige forandringer, end både stavnsbåndets ophævelse, udskiftningen af gårde og landbrugets mekanisering gav anledning til. Økonomi, ejerforhold og dyrkningsmetoder ændrer sig radikalt, store byområder vil vokse langs hovedtrafiklinierne og i forbindelse med kommunesammenlægningerne forsvinder de amtslige regionplaner som styringsinstrument. På den baggrunmd nedsatte akademiraadet i 2005 et bredt udvalg til drøftelse af det åbne lands fremtid, set i lyset af kommunalreformen og konjunkturene for landskabets forandringer. Udvalget afsluttede sit arbejdet i 2006, der er tilrettet og illustreret i 2007. Teksten er med faktuelle noter bygget op som overvejelser over det historiske landskabs status, - sat over for aktuelle og kommende landskabsarkitektoniske syn på omgivelser og aktører. Teksten diskuterer nødvendigheden af et dynamisk landskabssyn; en forståelse af at landskab er en foranderlig størrelse at arbejde med, at landskabets forandringer præges af vores syns forandringer og dermed at metoderne der anvendes, for at vi kan tænke og handle anderledes, må udvikles til at rumme denne dynamik. Tekstens afsluttende bemærkninger peger på mulighederne i: I) Formulering af et mere dynamisk syn på samspillet mellem det åbne landskab og de bebyggede områder, II) udvidet landskabsarkitektonisk ekspertise i konkrete planprocecsser, på alle planmæssige niveauer, såvel i kommuner som i regionale råd, III) udvikling af analysemetoder i kommuner og regioner (gerne som kommende lovkrav). 

KW - planlovgivning

KW - dynamisk landskabssyn

KW - landskabsudvilking

KW - landskabsplanlægning

KW - landskabsarkitektur

KW - regionalplanlægning

KW - dynamic landscape view

KW - landscape transformation

KW - landscape planning

KW - landscape architecture

M3 - Rapport

SN - 978-87-986727-1-5

BT - Landskabssyn og planreform

PB - Akademiraadet

CY - København

ER -

Tyrrestrup A, Hyllemose E, Kvorning J, Algreen-Ussing G, Stræde M, Andersen JA et al. Landskabssyn og planreform: et memorandum. København: Akademiraadet, 2008. 28 p.