Project Details

Description

Tekstilfaglighed og leg er et uudforsket landskab, og det skaber udforinger i uddannelse af fremtidens designere på Designskolen Kolding.

Projektets centrale bidrag er at skabe viden om konstruktive og relevante forbindelsesled, både til glæde for tekstilfagligheden og legen. Desuden bidrager projektet med konkrete bud på protype-eksperimenter, der kan bruges på både BA, KA og Ph.d.-uddannelsen på Designskolen Kolding for at styrke forbindelsen.

I tekstilfagligheden ser vi ikke en direkte forbindelse mellem tekstil og leg sprogliggjort og tematiseret, ligesom vi heller ikke i legeforskningen ser forbindelsen undersøgt eller udforsket. I legeforskningen er betydningen af former og materialer for legen beskrevet (Boghost, 2012), men der findes ikke forskning, der primært kigger på tekstiler som materiale for legen.

Formålet med dette KUV-projekt er at undersøge, hvordan tekstilfagligheden kan frembringe indsigter i legeforskningen og omvendt, hvordan legeforskningen kan bidrage til sprogliggørelsen af tekstilfaglighedens designproces. Sansning, berøring, farve og materialer skaber i samspil en stemning; de kan enten begejstre os, være imødekommende eller afvise os. Tekstilfagligheden skaber materialer til at fungere i en specifik kontekst, som oftest er helt tæt på huden. Det kræver derfor en høj grad af empatisk forståelse for brugeren, og materialet i den situation det skal anvendes. Værdier, som deles med legen.

Samspillet mellem legefaglighed og tekstilfaglighed er diskuteret i uddannelse og forskning på Designskolen Kolding, og er således relevant for både BA, KA, efter- og videreuddannelse samt for ph.d.-uddannelsen og forskningsmiljøet. Der mangler viden om, hvordan tekstilfagligheden og legefagligheden kan forbindes og befrugte hinanden på relevante måder for designuddannelsen. Det fremgår af Uddannelsesberetningerne fra 2018, 2019, 2020 og 2021, og her beskrives udfordringerne som følger: De studerende på alle niveauer oplever frustration, ide de mangler konkrete forbilleder på, hvordan en tekstilfaglighed med en toning i forhold til leg kan være. De studerende oplever også udfordringer med at sprogliggøre de forbindelser, som de nok sanser og registrerer, men som endnu ikke er konceptualiseret. De studerende på alle niveauer oplever desuden ofte, at deres tekstilfaglighed går tabt på vejen eller bliver presset i mødet med legen, og de søger enten imod andre discipliner, særligt kommunikationsdesign og industrielt design, da de her oplever flere eksempler på, hvordan de kan udkomme med leg som omdrejningspunkt.

Afsættet for projektets tilgang til tekstilfagligheden findes hos Bang (2013) og ideen om tekstilets emotionelle forbindelse til kroppen og Graabæks ideer om designpraksis (Graabæk, 2022). Projektets legeforståelse er stemningsperspektivet (Skovbjerg, 2021), som er et alment mennesket perspektiv på leg, der særlig understreger legens sanselighed og tilstedevær. Stemningsperspektivets 4 stemninger – hengiven, opspændt, højspændt og euforisk skal særlig gøres til genstand for undersøgelsen.

KUV-metodologi
Gennem fire designeksperimenter inspireret af RtD og design-based research (Jørgensen, Skovbjerg og Eriksen, 2022) vil vi undersøge forbindelsesled med særlig fokus på tilstedevær og sanselighed, hud, stemninger og tekstilfaglighed:

1. eksperiment: Undersøger den hengivne stemning gennem ornamentet, farver og materialer
2. eksperiment: Undersøger den opspændte stemning gennem ornamentet, farver og materialer
3. eksperiment: Undersøger den højspændte stemning gennem ornamentet, farver og materialer
4. eksperiment: Undersøger den euforiske stemning gennem ornamentet, farver og materialer

Projektet vil blive præsenteret og reviewet af Anne Louise Bang, ved et eksternt seminar for interne og eksterne deltagere. Desuden vil vi lave en international talk i samarbejde med Parsons.
StatusFinished
Effective start/end date01/08/202231/08/2023