Overskudslandskaber

Publications: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Udgangspunktet i denne artikel er en iagttagelse af byernes udvikling til hvad der kan karakteriseres som polynukleare urbane felter. Urbane felter der i lige så høj grad som en bygget del, består af ’u-byggede' overskydende rester. Disse resters karakter og egenskaber kan forstås udfra et æstetisk-materielt synspunkt, og som overskydende, hvis de positivt skal inddrages i diskussionen og udviklingen af den nutidige by. Udfra sådanne kriterier kan de beskrives som artificielle urbane landskaber. Artiklen er et forsøg på at opstille et vokabularie og dermed en forståelsesramme for byen og dens restområder udfra en række positivt definerede æstetiske positioner. Afslutningsvis anvendes denne forståelsesramme som grundlag for en diskussion af det offentlige rum, arkitekturens lukkede homogeniserende karakter i forhold til byens heterogenitet og overskudslandskabernes mulighed for, udover at kunne betragtes udfra æstetiske kategorier, at fungere som aktive alternative offentlige rum.
Original languageDanish
JournalNordisk Arkitekturforskning
Volume14
Issue number1
Pages (from-to)25-41
Number of pages17
Publication statusPublished - 2001

Artistic research

  • No

Cite this

Nielsen, Tom. / Overskudslandskaber. In: Nordisk Arkitekturforskning. 2001 ; Vol. 14, No. 1. pp. 25-41.
@article{0b9754c0a01411dd9394000ea68e967b,
title = "Overskudslandskaber",
abstract = "Udgangspunktet i denne artikel er en iagttagelse af byernes udvikling til hvad der kan karakteriseres som polynukleare urbane felter. Urbane felter der i lige s{\aa} h{\o}j grad som en bygget del, best{\aa}r af ’u-byggede' overskydende rester. Disse resters karakter og egenskaber kan forst{\aa}s udfra et {\ae}stetisk-materielt synspunkt, og som overskydende, hvis de positivt skal inddrages i diskussionen og udviklingen af den nutidige by. Udfra s{\aa}danne kriterier kan de beskrives som artificielle urbane landskaber. Artiklen er et fors{\o}g p{\aa} at opstille et vokabularie og dermed en forst{\aa}elsesramme for byen og dens restomr{\aa}der udfra en r{\ae}kke positivt definerede {\ae}stetiske positioner. Afslutningsvis anvendes denne forst{\aa}elsesramme som grundlag for en diskussion af det offentlige rum, arkitekturens lukkede homogeniserende karakter i forhold til byens heterogenitet og overskudslandskabernes mulighed for, udover at kunne betragtes udfra {\ae}stetiske kategorier, at fungere som aktive alternative offentlige rum.",
author = "Tom Nielsen",
year = "2001",
language = "Dansk",
volume = "14",
pages = "25--41",
journal = "Nordisk Arkitekturforskning",
issn = "1102-5824",
publisher = "SINTEF Academic Press",
number = "1",

}

Nielsen, T 2001, 'Overskudslandskaber', Nordisk Arkitekturforskning, vol. 14, no. 1, pp. 25-41.

Overskudslandskaber. / Nielsen, Tom.

In: Nordisk Arkitekturforskning, Vol. 14, No. 1, 2001, p. 25-41.

Publications: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Overskudslandskaber

AU - Nielsen, Tom

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Udgangspunktet i denne artikel er en iagttagelse af byernes udvikling til hvad der kan karakteriseres som polynukleare urbane felter. Urbane felter der i lige så høj grad som en bygget del, består af ’u-byggede' overskydende rester. Disse resters karakter og egenskaber kan forstås udfra et æstetisk-materielt synspunkt, og som overskydende, hvis de positivt skal inddrages i diskussionen og udviklingen af den nutidige by. Udfra sådanne kriterier kan de beskrives som artificielle urbane landskaber. Artiklen er et forsøg på at opstille et vokabularie og dermed en forståelsesramme for byen og dens restområder udfra en række positivt definerede æstetiske positioner. Afslutningsvis anvendes denne forståelsesramme som grundlag for en diskussion af det offentlige rum, arkitekturens lukkede homogeniserende karakter i forhold til byens heterogenitet og overskudslandskabernes mulighed for, udover at kunne betragtes udfra æstetiske kategorier, at fungere som aktive alternative offentlige rum.

AB - Udgangspunktet i denne artikel er en iagttagelse af byernes udvikling til hvad der kan karakteriseres som polynukleare urbane felter. Urbane felter der i lige så høj grad som en bygget del, består af ’u-byggede' overskydende rester. Disse resters karakter og egenskaber kan forstås udfra et æstetisk-materielt synspunkt, og som overskydende, hvis de positivt skal inddrages i diskussionen og udviklingen af den nutidige by. Udfra sådanne kriterier kan de beskrives som artificielle urbane landskaber. Artiklen er et forsøg på at opstille et vokabularie og dermed en forståelsesramme for byen og dens restområder udfra en række positivt definerede æstetiske positioner. Afslutningsvis anvendes denne forståelsesramme som grundlag for en diskussion af det offentlige rum, arkitekturens lukkede homogeniserende karakter i forhold til byens heterogenitet og overskudslandskabernes mulighed for, udover at kunne betragtes udfra æstetiske kategorier, at fungere som aktive alternative offentlige rum.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 14

SP - 25

EP - 41

JO - Nordisk Arkitekturforskning

JF - Nordisk Arkitekturforskning

SN - 1102-5824

IS - 1

ER -