Landskabelige begivenheder

Translated title of the contribution: Landscape Events

Research output: Contribution to journalJournal article

Abstract

Det er nødvendigt at udvikle måderne landskaber iagttages og analyseres på for at kunne danne et nyere landskabsbillede end 1840ernes guldalderlandskab. Den gængse landskabsoptik i Danmark er præget af en usamtidighed mellem gældende syn og fysiske realiteter.

Der er behov for syn og arbejdsmåde, der kritisk søger at nå på højde med de rum, vi har i dag og skal skabe fremover. Et nyt syn fordrer en fordomsfrihed over for landskabet, som det foreligger - en nysgerrighed der udfordrer vante forestillinger og udvikler en måde, de rnddrager den rumlige virkning på lige fod med andre type kategoriseringer kendt fra gængse landskabsanalyser.

Som med metoden til landskabskarakteranalyse, der i 2007 er introduceret på det kommunale område, er der behov for udvikling af en metode til rumlig begivenhedsanalyse, så vi ikke bare kortlægger, kategoriserer og programmerer typer, men også arbejder med det arkitektonisk dynamiske - den landskabelige begivenhed. 

I artiklen introduceres usamtidighed mellem det gængse landskabssyn og fysiske realiter, politik som udtryk for et syn, relation mellem syn og begivenhed, opmærksomhed på rumlige begivenheder - hvordan rum "agerer" og påvirker menneskers kropslige oplevelse og hvordan en sådan rumlig kompetence kan udvikles til gavn for planlægningen.

Original languageDanish
JournalLandskab
Issue number03
Pages (from-to)54-55
Number of pages2
ISSN0023-8066
Publication statusPublished - 2008

Keywords

  • dynamic landscape view
  • landscape transformation
  • landscape planning
  • landscape architecture
  • methode
  • diagrammatology

Artistic research

  • No

Cite this

Munck Petersen, Rikke. / Landskabelige begivenheder. In: Landskab. 2008 ; No. 03. pp. 54-55.
@article{779a0550f13b11dd9b87000ea68e967b,
title = "Landskabelige begivenheder",
abstract = "Det er n{\o}dvendigt at udvikle m{\aa}derne landskaber iagttages og analyseres p{\aa} for at kunne danne et nyere landskabsbillede end 1840ernes guldalderlandskab. Den g{\ae}ngse landskabsoptik i Danmark er pr{\ae}get af en usamtidighed mellem g{\ae}ldende syn og fysiske realiteter.Der er behov for syn og arbejdsm{\aa}de, der kritisk s{\o}ger at n{\aa} p{\aa} h{\o}jde med de rum, vi har i dag og skal skabe fremover. Et nyt syn fordrer en fordomsfrihed over for landskabet, som det foreligger - en nysgerrighed der udfordrer vante forestillinger og udvikler en m{\aa}de, de rnddrager den rumlige virkning p{\aa} lige fod med andre type kategoriseringer kendt fra g{\ae}ngse landskabsanalyser. Som med metoden til landskabskarakteranalyse, der i 2007 er introduceret p{\aa} det kommunale omr{\aa}de, er der behov for udvikling af en metode til rumlig begivenhedsanalyse, s{\aa} vi ikke bare kortl{\ae}gger, kategoriserer og programmerer typer, men ogs{\aa} arbejder med det arkitektonisk dynamiske - den landskabelige begivenhed. I artiklen introduceres usamtidighed mellem det g{\ae}ngse landskabssyn og fysiske realiter, politik som udtryk for et syn, relation mellem syn og begivenhed, opm{\ae}rksomhed p{\aa} rumlige begivenheder - hvordan rum {"}agerer{"} og p{\aa}virker menneskers kropslige oplevelse og hvordan en s{\aa}dan rumlig kompetence kan udvikles til gavn for planl{\ae}gningen.",
keywords = "planlovgivning, dynamisk landskabssyn, landskabsudvilking, landskabsplanl{\ae}gning, landskabsarkitektur, metode, regionalplanl{\ae}gning, diagrammatik, dynamic landscape view, landscape transformation, landscape planning, landscape architecture, methode, diagrammatology",
author = "{Munck Petersen}, Rikke",
year = "2008",
language = "Dansk",
pages = "54--55",
journal = "Landskab",
issn = "0023-8066",
publisher = "Arkitektens Forlag",
number = "03",

}

Landskabelige begivenheder. / Munck Petersen, Rikke.

In: Landskab, No. 03, 2008, p. 54-55.

Research output: Contribution to journalJournal article

TY - JOUR

T1 - Landskabelige begivenheder

AU - Munck Petersen, Rikke

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Det er nødvendigt at udvikle måderne landskaber iagttages og analyseres på for at kunne danne et nyere landskabsbillede end 1840ernes guldalderlandskab. Den gængse landskabsoptik i Danmark er præget af en usamtidighed mellem gældende syn og fysiske realiteter.Der er behov for syn og arbejdsmåde, der kritisk søger at nå på højde med de rum, vi har i dag og skal skabe fremover. Et nyt syn fordrer en fordomsfrihed over for landskabet, som det foreligger - en nysgerrighed der udfordrer vante forestillinger og udvikler en måde, de rnddrager den rumlige virkning på lige fod med andre type kategoriseringer kendt fra gængse landskabsanalyser. Som med metoden til landskabskarakteranalyse, der i 2007 er introduceret på det kommunale område, er der behov for udvikling af en metode til rumlig begivenhedsanalyse, så vi ikke bare kortlægger, kategoriserer og programmerer typer, men også arbejder med det arkitektonisk dynamiske - den landskabelige begivenhed. I artiklen introduceres usamtidighed mellem det gængse landskabssyn og fysiske realiter, politik som udtryk for et syn, relation mellem syn og begivenhed, opmærksomhed på rumlige begivenheder - hvordan rum "agerer" og påvirker menneskers kropslige oplevelse og hvordan en sådan rumlig kompetence kan udvikles til gavn for planlægningen.

AB - Det er nødvendigt at udvikle måderne landskaber iagttages og analyseres på for at kunne danne et nyere landskabsbillede end 1840ernes guldalderlandskab. Den gængse landskabsoptik i Danmark er præget af en usamtidighed mellem gældende syn og fysiske realiteter.Der er behov for syn og arbejdsmåde, der kritisk søger at nå på højde med de rum, vi har i dag og skal skabe fremover. Et nyt syn fordrer en fordomsfrihed over for landskabet, som det foreligger - en nysgerrighed der udfordrer vante forestillinger og udvikler en måde, de rnddrager den rumlige virkning på lige fod med andre type kategoriseringer kendt fra gængse landskabsanalyser. Som med metoden til landskabskarakteranalyse, der i 2007 er introduceret på det kommunale område, er der behov for udvikling af en metode til rumlig begivenhedsanalyse, så vi ikke bare kortlægger, kategoriserer og programmerer typer, men også arbejder med det arkitektonisk dynamiske - den landskabelige begivenhed. I artiklen introduceres usamtidighed mellem det gængse landskabssyn og fysiske realiter, politik som udtryk for et syn, relation mellem syn og begivenhed, opmærksomhed på rumlige begivenheder - hvordan rum "agerer" og påvirker menneskers kropslige oplevelse og hvordan en sådan rumlig kompetence kan udvikles til gavn for planlægningen.

KW - planlovgivning

KW - dynamisk landskabssyn

KW - landskabsudvilking

KW - landskabsplanlægning

KW - landskabsarkitektur

KW - metode

KW - regionalplanlægning

KW - diagrammatik

KW - dynamic landscape view

KW - landscape transformation

KW - landscape planning

KW - landscape architecture

KW - methode

KW - diagrammatology

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 54

EP - 55

JO - Landskab

JF - Landskab

SN - 0023-8066

IS - 03

ER -