Kan bygget velfærd eksporteres?

Tom Nielsen, Anne Mette Boye (Editor in chief)

Publications: Book / Anthology / Thesis / ReportBookResearch

Abstract

Publikationen her omhandler temaet arkitektureksport, med særligt fokus på danske arkitektvirksomheders eksport og de særlige diskussioner, spørgsmål og dilemmaer der knytter til denne. På trods af at den direkte omsætning i forbindelse med arkitekters virke i udlandet stadig udgør en forsvindende del af den samlede danske eksport er det en eksport der er i kraftig vækst. Endnu er det primært de store tegnestuer der i større skala arbejder i udlandet men det er forventeligt dels at deres eksport vil stige i de kommende år, og dels at flere arkitektvirksomheder vil få en større del af deres opgaver i udlandet. Den globale afhængighed får med andre ord i stigende grad direkte indflydelse på danske arkitekters hverdag og dermed også på arkitekturen. Diskussionen af hvilken betydning dette har og hvilke principielle både etiske og faglige spørgsmål der rejses er vigtig. Det er spørgsmål der interesser os på Arkitektskolen Aarhus, og spørgsmål vi gerne vil bidrage til at åbne og facilitere.

Publikationen er lavet på baggrund af et seminar, der var struktureret som en åben diskussion baseret på 4 oplæg fra Schmidt Hammer Lassen Architects ; Lars Christiansen, sektorrådgiver, Eksportrådet Udenrigsministeriet; Kristoffer Lindhardt Weiss, filosof, arkitekturformidler og partner i Wallner Weiss og Tom Nielsen, arkitekt, professor Arkitektskolen Aarhus.

Den endelige publikation er tænkt som en form for opslags- eller håndbog, hvor forskellige temaer diskuteres kort med udgangspunkt i udsagn fra seminaret. Hvert tema er kort beskrevet af redaktøren. Bogen kan naturligvis læses fra start til slut, og temaerne er arrangeret sådan at en sådan læsning er meningsfuld. Men helt oplagt kan der også krydslæses, skimmes, zappes osv.

Det er håbet at bogen kan fungere til inspiration, og måske vigtigst som udgangspunkt for diskussion blandt arkitekter der beskæftiger sig med arkitektureksport.
Original languageDanish
Place of PublicationAarhus
PublisherArkitektskolens Forlag
Number of pages86
ISBN (Print)978-87-90979-60-7
Publication statusPublished - Dec 2016
EventOpen Room: Kan velfærdsarkitektur eksporteres? - Arkitektskolen Aarhus, Aarhus, Denmark
Duration: 27 Aug 2015 → …
SeriesOPEN ROOM
Volume4

Conference

ConferenceOpen Room
LocationArkitektskolen Aarhus
CountryDenmark
CityAarhus
Period27/08/2015 → …

Artistic research

  • No

Cite this

Nielsen, T., & Boye, A. M. (2016). Kan bygget velfærd eksporteres? Aarhus: Arkitektskolens Forlag. OPEN ROOM, Vol.. 4
Nielsen, Tom ; Boye, Anne Mette. / Kan bygget velfærd eksporteres?. Aarhus : Arkitektskolens Forlag, 2016. 86 p. (OPEN ROOM, Vol. 4).
@book{cad99144da5c4c86b29d592a189f1577,
title = "Kan bygget velf{\ae}rd eksporteres?",
abstract = "Publikationen her omhandler temaet arkitektureksport, med s{\ae}rligt fokus p{\aa} danske arkitektvirksomheders eksport og de s{\ae}rlige diskussioner, sp{\o}rgsm{\aa}l og dilemmaer der knytter til denne. P{\aa} trods af at den direkte oms{\ae}tning i forbindelse med arkitekters virke i udlandet stadig udg{\o}r en forsvindende del af den samlede danske eksport er det en eksport der er i kraftig v{\ae}kst. Endnu er det prim{\ae}rt de store tegnestuer der i st{\o}rre skala arbejder i udlandet men det er forventeligt dels at deres eksport vil stige i de kommende {\aa}r, og dels at flere arkitektvirksomheder vil f{\aa} en st{\o}rre del af deres opgaver i udlandet. Den globale afh{\ae}ngighed f{\aa}r med andre ord i stigende grad direkte indflydelse p{\aa} danske arkitekters hverdag og dermed ogs{\aa} p{\aa} arkitekturen. Diskussionen af hvilken betydning dette har og hvilke principielle b{\aa}de etiske og faglige sp{\o}rgsm{\aa}l der rejses er vigtig. Det er sp{\o}rgsm{\aa}l der interesser os p{\aa} Arkitektskolen Aarhus, og sp{\o}rgsm{\aa}l vi gerne vil bidrage til at {\aa}bne og facilitere. Publikationen er lavet p{\aa} baggrund af et seminar, der var struktureret som en {\aa}ben diskussion baseret p{\aa} 4 opl{\ae}g fra Schmidt Hammer Lassen Architects ; Lars Christiansen, sektorr{\aa}dgiver, Eksportr{\aa}det Udenrigsministeriet; Kristoffer Lindhardt Weiss, filosof, arkitekturformidler og partner i Wallner Weiss og Tom Nielsen, arkitekt, professor Arkitektskolen Aarhus.Den endelige publikation er t{\ae}nkt som en form for opslags- eller h{\aa}ndbog, hvor forskellige temaer diskuteres kort med udgangspunkt i udsagn fra seminaret. Hvert tema er kort beskrevet af redakt{\o}ren. Bogen kan naturligvis l{\ae}ses fra start til slut, og temaerne er arrangeret s{\aa}dan at en s{\aa}dan l{\ae}sning er meningsfuld. Men helt oplagt kan der ogs{\aa} krydsl{\ae}ses, skimmes, zappes osv.Det er h{\aa}bet at bogen kan fungere til inspiration, og m{\aa}ske vigtigst som udgangspunkt for diskussion blandt arkitekter der besk{\ae}ftiger sig med arkitektureksport.",
keywords = "Arkitektureksport, Velf{\ae}rdsarkitektur, Praksis, Etik",
author = "Tom Nielsen and Boye, {Anne Mette}",
year = "2016",
month = "12",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-90979-60-7",
series = "OPEN ROOM",
publisher = "Arkitektskolens Forlag",

}

Nielsen, T & Boye, AM 2016, Kan bygget velfærd eksporteres? OPEN ROOM, vol. 4, Arkitektskolens Forlag, Aarhus.

Kan bygget velfærd eksporteres? / Nielsen, Tom; Boye, Anne Mette (Editor in chief).

Aarhus : Arkitektskolens Forlag, 2016. 86 p. (OPEN ROOM, Vol. 4).

Publications: Book / Anthology / Thesis / ReportBookResearch

TY - BOOK

T1 - Kan bygget velfærd eksporteres?

AU - Nielsen, Tom

A2 - Boye, Anne Mette

PY - 2016/12

Y1 - 2016/12

N2 - Publikationen her omhandler temaet arkitektureksport, med særligt fokus på danske arkitektvirksomheders eksport og de særlige diskussioner, spørgsmål og dilemmaer der knytter til denne. På trods af at den direkte omsætning i forbindelse med arkitekters virke i udlandet stadig udgør en forsvindende del af den samlede danske eksport er det en eksport der er i kraftig vækst. Endnu er det primært de store tegnestuer der i større skala arbejder i udlandet men det er forventeligt dels at deres eksport vil stige i de kommende år, og dels at flere arkitektvirksomheder vil få en større del af deres opgaver i udlandet. Den globale afhængighed får med andre ord i stigende grad direkte indflydelse på danske arkitekters hverdag og dermed også på arkitekturen. Diskussionen af hvilken betydning dette har og hvilke principielle både etiske og faglige spørgsmål der rejses er vigtig. Det er spørgsmål der interesser os på Arkitektskolen Aarhus, og spørgsmål vi gerne vil bidrage til at åbne og facilitere. Publikationen er lavet på baggrund af et seminar, der var struktureret som en åben diskussion baseret på 4 oplæg fra Schmidt Hammer Lassen Architects ; Lars Christiansen, sektorrådgiver, Eksportrådet Udenrigsministeriet; Kristoffer Lindhardt Weiss, filosof, arkitekturformidler og partner i Wallner Weiss og Tom Nielsen, arkitekt, professor Arkitektskolen Aarhus.Den endelige publikation er tænkt som en form for opslags- eller håndbog, hvor forskellige temaer diskuteres kort med udgangspunkt i udsagn fra seminaret. Hvert tema er kort beskrevet af redaktøren. Bogen kan naturligvis læses fra start til slut, og temaerne er arrangeret sådan at en sådan læsning er meningsfuld. Men helt oplagt kan der også krydslæses, skimmes, zappes osv.Det er håbet at bogen kan fungere til inspiration, og måske vigtigst som udgangspunkt for diskussion blandt arkitekter der beskæftiger sig med arkitektureksport.

AB - Publikationen her omhandler temaet arkitektureksport, med særligt fokus på danske arkitektvirksomheders eksport og de særlige diskussioner, spørgsmål og dilemmaer der knytter til denne. På trods af at den direkte omsætning i forbindelse med arkitekters virke i udlandet stadig udgør en forsvindende del af den samlede danske eksport er det en eksport der er i kraftig vækst. Endnu er det primært de store tegnestuer der i større skala arbejder i udlandet men det er forventeligt dels at deres eksport vil stige i de kommende år, og dels at flere arkitektvirksomheder vil få en større del af deres opgaver i udlandet. Den globale afhængighed får med andre ord i stigende grad direkte indflydelse på danske arkitekters hverdag og dermed også på arkitekturen. Diskussionen af hvilken betydning dette har og hvilke principielle både etiske og faglige spørgsmål der rejses er vigtig. Det er spørgsmål der interesser os på Arkitektskolen Aarhus, og spørgsmål vi gerne vil bidrage til at åbne og facilitere. Publikationen er lavet på baggrund af et seminar, der var struktureret som en åben diskussion baseret på 4 oplæg fra Schmidt Hammer Lassen Architects ; Lars Christiansen, sektorrådgiver, Eksportrådet Udenrigsministeriet; Kristoffer Lindhardt Weiss, filosof, arkitekturformidler og partner i Wallner Weiss og Tom Nielsen, arkitekt, professor Arkitektskolen Aarhus.Den endelige publikation er tænkt som en form for opslags- eller håndbog, hvor forskellige temaer diskuteres kort med udgangspunkt i udsagn fra seminaret. Hvert tema er kort beskrevet af redaktøren. Bogen kan naturligvis læses fra start til slut, og temaerne er arrangeret sådan at en sådan læsning er meningsfuld. Men helt oplagt kan der også krydslæses, skimmes, zappes osv.Det er håbet at bogen kan fungere til inspiration, og måske vigtigst som udgangspunkt for diskussion blandt arkitekter der beskæftiger sig med arkitektureksport.

KW - Arkitektureksport

KW - Velfærdsarkitektur

KW - Praksis

KW - Etik

M3 - Bog

SN - 978-87-90979-60-7

T3 - OPEN ROOM

BT - Kan bygget velfærd eksporteres?

PB - Arkitektskolens Forlag

CY - Aarhus

ER -

Nielsen T, Boye AM. Kan bygget velfærd eksporteres? Aarhus: Arkitektskolens Forlag, 2016. 86 p. (OPEN ROOM, Vol. 4).