Abstract
I rapportens indledende kapitel beskrives de primære begreber vedrørende bygningsmodeller og nogle fundamentale forhold vedrørende computerbaseret modulering bliver opstillet. Desuden bliver forskellen mellem tegneprogrammer og bygningsmodelleringsprogrammer beskrevet. Vigtige aspekter om computerbaseret bygningsmodeller beskrives og de primære potentialer vedrørende modelbaseret design af bygninger bliver fremhævet.
De næste to kapitler beskriver fundamentale emner om bygningsmodellering og bygningsmodeller. Begge kapitler er baseret på teorierne i appendiks A, som bliver anvendt på bygningsmodellering og bygningsmodeller. Det bliver understreget at modellering bør udføres på flere abstraktionsniveauer og i to dimensioner i den såkaldte modelleringsmatrix. Ud fra dette identificeres de primære faser af bygningsmodellering. Dernæst beskrives de basale karakteristika for bygningsmodeller. Heri inkluderes en præcisering af begreberne objektorienteret software og objektorienteret modeller. Det bliver fremhævet at begrebet objektbaseret modellering giver en tilstrækkelig og bedre forståelse. Endelig beskrives forestillingen om den ideale bygningsmodel som værende én samlet model, der anvendes gennem hele modellens levetid. Denne model udvides gradvist ved anvendelse af et eller flere modelleringsværktøjer og data fra modellen bliver trukket ud og brugt i en række yderligere værktøjer til f.eks. visualisering, økonomianalyse og tekniske simuleringer.
Det følgende kapitel anses som værende hovedkapitlet i rapporten. I dette kapitel udvikles en rammemodel for bygningsmodellering for de to modelleringsfaser: designmodellering og detailmodellering. Den vigtigste indledende modelleringsaktivitet i strukturen bliver betegnet helhedsmodellering, der bliver karakteriseret som en højst iterativ og integrerende fremgangsmåde, hvor alle alternative designforslag bliver samlet og afprøvet under ét. Resultatet af helhedsmodellering er den første version af bygningsmodellen. De følgende to modelleringsaktiviteter i rammemodellen bliver identificeret som aktiviteter, der kan udføres parallelt. Dette er væsentligt for bygningsmodellering, da rum og konstruktion er komplementære. Kapitel rummer detaljerede beskrivelser af disse modelleringsaktiviteters indhold.
Baseret på rammemodellen præsenteres et sæt generelle anbefalinger. Disse anbefalinger betragtes som værende uafhængige af funktionaliteterne i de aktuelt forekommende modelleringsværktøjer. Anbefalingerne dækker bl.a. modelleringsfremgangsmåder, identifikation af modelobjekter, opdeling af objekter og forskellige forhold omkring detaljering og specifikation af modelobjekter.
I de resterende to kapitler omdannes de generelle anbefalinger til mere specifikke anbefalinger, der kan benyttes i sammenhæng med de aktuelt forekommende modelleringsværktøjer. Først beskrives karakteristika for de to udvalgte CAD-programmer og efterfølgende præsenteres de specifikke anbefalinger.
Appendiks A om systemer, systemmodeller og systemmodellering danner den teoretiske basis for de kapitler, der har et mere teoretisk indhold. De følgende appendikser B-D indeholder nærmere karakteristika om de to modellerings CAD-programmer ArchiCAD og Architectural Desktop tillige med en sammenligning mellem de to værktøjer. I de resterende to appendikser beskrives de specielle problemstillinger vedrørende modellering af de to "Sorthøjparken"-modeller og de resulterende modeller bliver præsenteret og evalueret.
Den samlede rapport er udgivet på projektets hjemmeside:
www.iprod.aau.dk/bygit/Web3B/ under Technical Reports.
Original language | English |
---|
Place of Publication | Aalborg Universitet |
---|---|
Publisher | Aalborg Universitet |
Edition | 1 |
Number of pages | 103 |
Publication status | Published - 2008 |
Artistic research
- No