Colour-combinatorial Analyses

Project Details

Description

Med farvebeskrivelsessystemet NCS (Natural Colour System) som referencemodel sigter projektet mod udvikling af en systematisk beskrivelsesmodel for farvesammenstillinger anskuet som percep­tionsfænomener. I modellen indgår kun beskrivelsen af direkte iagttagelige egenskaber, mens værdivurderinger udelades. Projektet er en del af instituttets løbende forskning og redskabsudvikling angående beskrivelse og visualisering. Resultaterne vil potentielt være anvendelige som designværktøj.

 

Den metodiske tilgang er - i fortsættelse af arbejdet med NCS - fænomenologisk med sigte på udviklingen af en tilsvarende psykometrisk beskrivelsessystematik, som skal testes statistisk ud fra karakteriseringer af visuelle bedømmelser i systematiske forsøgsserier. Et forsøgsmateriale med tilstrækkeligt snævre tolerencer er under udvikling gennem delprojektet 'Farvekombinatorik visualiseret med data-grafik'.

 

På projektets nuværende stade er arbejdet koncentreret om to typer undersøgelser. Dels en undersøgelse af to-farve kombinationer med henblik på at typisere disses indbyrdes relationer og at scalere typerne ordinalt med hensyn til deres synsoplevede ligheder/slægtskab. Dels en undersøgelse af hvorvidt tilsvarende kombinationer opleves som gestaltfaktorer med samme karakteristik i flerfar­ve­kombinationer som i tofarvekombinationer, både i indbyrdes naboskab og uden naboskab.

 

Som grundlag for disse undersøgelser er der udviklet et farvebeskrivelsessystem, som medtager alle fire mulige grundfarvefornemmelser, der kan opfattes i een farve, ordnet indbyrdes efter deres grad af synsmæssig tydelighed, idet det er projektets arbejdshypotese, at alle de således i samvirken beskrevne variable er determinerende for karakteriseringen af farvesammenstillinger - hvilket imidlertid ikke er tilfældet hvad angår karakteriseringen af enkeltfarver, som det er vist gennem A. Hårds, L. Siviks og G. Tonnquists arbejde med udviklingen af NCS, der er blevet Svensk Standard.

 

Den omtalte beskrivelsessystematik og arbejdshypotese har været visualiseret og præsenteret i forskellige konference- og seminarsammenhænge og på KA-udstillingen Digital Practice 08 er ’model 96’ for første gang illustreret med én repræsentant for hver af samtlige 96 farvekategorier i to-farvekombinationer (4.560 stk.) i form af firfarveprint. Den er dog ikke publiceret i skriftlig form. Det vil være en del af det nærmest følgende projektarbejdes mål, at få dette grundlag publiceret, samt at anvende det til udstillingen anskueliggjorte materiale til visuelle analyser. Der er dog behov for anskaffelse af præcisere måle- og fremvisnings-hardware, hvis det planlagte forskningsmål skal kunne indhentes.

 

Som et mere enkelt og praktisk arbejdsredskab er der tidligere inden for dette projekt udviklet en konsekvent dikotomisk analyse/beskrivelsesmodel, som siden ’93 er indført i stadigt flere sammen­hænge. Den karakteriserer farve i seks valør- og otte kulør-typer, altså i 48 kategorier, hvis indbyrdes slægtskab kan karakteriseres gennem to komplementære lighedsprincipper: ‘Model 48’, som indgår i de nævnte publikationer fra ’93 ff. under supplerende bemærkninger. ‘Model 48’ indgår også i illustrationen på KA-udstillingen Digital Practice 08, hvor den for første gang i form af firfarveprint er illustreret med én repræsentant for hver af samtlige 48 farvekategorier i de 1.128 typisk forskellige to-farvekombinationer.

 

Med udgangspunkt i det begrebsmæssige grundlag for de to beskrivelsesmodeller er jeg opfordret til at udvikle en  ’farvesemiologi’. Dette kunne være grundlag for en teori om grafisk anvendelse af farve i diagrammatisk og kartografisk sammenhæng – et emne, som i 90’erne blev behandlet i forbindelse med undervisning og udviklingsprojekter/seminarer. (Se endvidere afsnittet 'Andet formidlingsmateriale' nedenfor).

 

 

Publicering:

I nærmeste fremtid: Rapportering af foreliggende beskrivelsessystematik og arbejdshypotese samt hidtidige diagrammatiske og visualiserede eksempler. Rapport og digital præsentation.

 

 

Tidligere formidling i forbindelse med projektet:

Formidling, uddannelse: 1. del: 4 forelæsninger + kursusøvelser: maling, registrering; 2. del: skolekursus/rekvireret kursus Design à 8 dage: 7 forelæsninger + demonstrationer, kompendier. Til obligatorisk kursus,  bachelor: 4 forelæsn. + digital præsentation + komp. Efteruddannelse: 2 forelæsninger + demonstrationer, øvelsesmateriale, kompendier; Div. digitale præsentationer; formidling v. konsulentydelser og konferencepræsentationer.

 

Andet formidlingsmateriale:

Firefarvetrykt illustration i udstillingskataloget ‘Visuel Kommunikation’, nov. ’94. 3D anskuelsesmodel med computer-genereret illustration (48X4 farver) til udstillingen ‘Visuel Kommunikation’, nov. ’94. Nyudviklet undervisningsmateriale til skolekursus, ’95, 1. delskurser '97/'98 og '00 og til efterudd. '98-’03. Materiale til konference: ‘Kortdage ’95, ‘kartografisk visualisering af geodata’ 16.-18. maj ’95, arr: Dansk Kartografisk Selskab og Dansk Selskab for Fotogrammetri Og Landmåling. Der er udarbejdet en række digitale præsentationer til: konference i DAu-regie sept. ’96, rekvireret kursus v. design: perception '98, '00, FoU internt '97, '98, '99, konference R&D Form&Colour, Bergen '00.

 

’Model 48’ og ’model 96’ er for første gang illustreret med én repræsentant for hver af samtlige farvekategorier i tofarvekombinationer (1.128 stk. og 4.560 stk.) i form af firfarveprint på KA-udstillingen Digital Practice 08. Modellerne er sammen med visse kartografiske implikationer præsenteret og diskuteret ved Semiotik Seminar v. KAF april ’08.
StatusFinished
Effective start/end date01/10/200530/06/2012

Funding