Analyse og rekonstruktion af færøsk middelaldermørtel fra domkirkeruinen i Kirkjubøur

    Project Details

    Description

    Det antages, at der i forbindelse med det middelalderlige domkirkebyggeri i Kirkjubøur på Færøerne udelukkende har været anvendt musligeskaller som baggrund for fremstillingen af kalkbindemidler i den kalkmørtel, der sammen med den lokale basalt er brugt til bygningens opførelse.



    Den originale kalkmørtel er præget af stor styrke og holdbarhed, og der er ved analyse af mørtelprøver påvist partikler og fragmenter af muslingeskaller i prøverne, der formentlig har været udsat for opvarmning (jf. rapport udført for Føroya Fornminnissavn: De gamla bruken i Domkyrkaruinen i Kirkjubøur m.fl. medeltida byggnader på Färöerne, 2008).



    Da der eksisterer en lang tradition for at bruge tørv som brændselsmateriale på Færøerne, antages det, at den lokale tørv kan have været anvendt til brænding af muslingeskallerne. Dette understøttes af, at der fra en lokalitet nord for Thorshavn er indleveret kalkprøver fra resterne af en mile, der har været anvendt til brænding af muslingeskaller. To af de indleverede kalkprøver (Føroya Fornminnissavn: Reg.nr. SNR 841) vil blive undersøgt i forbindelse med projektet.



    Desuden vil der blive udført en række læskningsforsøg og fremstilling af referenceprøver med brændte færørske muslingeskaller og færøsk basaltholdig sand samt aske, der stammer fra tørv skåret i Havnardalur nær Kirkjubøur. Skallerne vil blive glødet ved temperaturer i intervalområdet 500 - 1000 grader C.



    Da den færøske tørv producerer en relativ stor mængde aske ved glødning, vil askens kemiske sammensætning og evt. indflydelse på mørtlernes hærdende egenskaber ligeledes blive undersøgt nærmere.



    Referenceprøvernes udseende og sammensætning vil gennem mikroskopering blive sammenholdt med originale mørtelprøver, der bliver udtaget fra murværket i domkirkeruinen.



    Færøernes Nationalmuseum (Føroya Fornminnissavn) går ind i projektet med DKK 65.000 til frikøb af geolog Jørn Bredal-Jørgensen, fremstilling af tyndslib til polarisationsmikroskopi samt dækning af rejseaktivitet i forbindelse med prøvetagning og bygningsteknisk dokumentation på Færøerne (Peder Bøllingtoft, Jørn Bredal-Jørgensen og Maria Martinez Sanchez).
    StatusFinished
    Effective start/end date01/01/201101/01/2013