Norsk passivhusstandard og Passivhauskonzept: en sammenlignende analyse av krav og kriterier

Karin Anton, Inge Vestergaard

Publikation: KonferencebidragPaperForskningpeer review

Abstrakt

De nordiske landene har tilnærmet seg passivhuskonseptet på forskjellige måter. I rammen av vårt forskningssamarbeid innenfor RENORD-prosjektet har vi sett at passivhusbegrepet defineres og tolkes på forskjellig måte i Norden. Hensikten med studien er å analysere likheter og forskjeller mellom det opprinnelige passivhuskonseptet og norsk passivhusstandard.
I Norge har det vært utgitt to passivhusstandarder, NS3700 for boligbygg og NS3701 for yrkesbygg. Begge standardene er basert på passivhusstandarden fra Passivhaus Institut i Darmstadt, Tyskland, og er tilpasset norske forhold. Denne analysen drøfter kriterier som omfattes av passivhuskonseptet med tilhørende sertifisering og kriterier i Norsk Standard 3701. Gjennom analysen ønsker vi å systematisere og sammenlikne de forskjellige kriteriene i standarden: optimalisering, kuldebroer, lufttetthet og trykktesting, utnyttelse av passiv solenergi, bruk av fornybar energi, varmegjenvinning, komfort og energibehov. Også kvalitetssikring og dokumentasjon i henhold til kravene blir analysert.
Analysen viser tydelige forskjeller i definisjonen av kriteriene. Parametrene som brukes er i liten grad direkte sammenlignbare. Den viser også at passivhuskonseptet kun delvis inngår i den norske passivhusstandarden.

Norsk Standard 3701, Norsk StandarPassivhausstandard, Comparative analysis
OriginalsprogNorsk
Publikationsdato15 okt. 2013
Antal sider10
StatusUdgivet - 15 okt. 2013
BegivenhedPHN Conference - Passivhus Norden, Göteborg, Sverige
Varighed: 16 okt. 201317 okt. 2013
Konferencens nummer: 6

Konference

KonferencePHN Conference
Nummer6
LokationPassivhus Norden
LandSverige
ByGöteborg
Periode16/10/201317/10/2013

Emneord

  • Norsk Standard 3701
  • Norsk Standard 3700
  • Passivhuskoncept

Kunstnerisk udviklingsvirksomhed (KUV)

  • Nej

Citationsformater

Anton, K., & Vestergaard, I. (2013). Norsk passivhusstandard og Passivhauskonzept: en sammenlignende analyse av krav og kriterier. Afhandling præsenteret på PHN Conference, Göteborg, Sverige.